Skip to main content

Als kapper is het essentieel om niet alleen bedreven te zijn in het knippen en stylen van haar, maar ook om te begrijpen welke waarden jou drijven in jouw vak. Het ontdekken van je kernwaarden als kapper biedt niet alleen richting in je professionele leven, maar zorgt er ook voor dat elke knipbeurt een authentieke weerspiegeling is van wie jij bent. Hier beschrijf ik wat kernwaarden zijn en hoe je met drie beknopte tips jouw persoonlijke kernwaarden als kapper kunt ontdekken.

Door je kernwaarden te begrijpen, wordt het eenvoudiger om keuzes te maken die in lijn liggen met wat voor jou echt belangrijk is in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Wat zijn kernwaarden?
Kernwaarden zijn de fundamentele overtuigingen en principes die de essentie vormen van wat voor een individu of een organisatie echt belangrijk is. Ze dienen als leidraad bij besluitvorming, gedrag en doelstellingen, en ze weerspiegelen de diepgewortelde overtuigingen die de identiteit en cultuur bepalen. Kernwaarden bieden een kompas voor het nemen van beslissingen en het handelen in overeenstemming met wat als prioritair en waardevol wordt beschouwd.

Authenticiteit
Het kennen van je kernwaarden helpt je om authentiek te zijn als kapper. Handelen in overeenstemming met deze waarden leidt tot een gevoel van consistentie en oprechtheid in je interacties met klanten en collega’s.

Zelfbewustzijn
Het identificeren van je kernwaarden vergroot je zelfbewustzijn als kapper. Door beter te begrijpen wie je bent en wat je motiveert, kun je een zinvol en bevredigend professioneel leven leiden. Dit zelfbewustzijn stelt je ook in staat om bewust te reageren op situaties en ongewenst gedrag te verminderen.

Stressvermindering
Kennis van je kernwaarden en het handelen daarnaar als kapper resulteert in minder conflict en stress. Je weet precies hoe je situaties kunt aanpakken en innerlijke rust kunt ervaren door je te richten op wat echt belangrijk is voor jou.

Doelgerichtheid
Je kernwaarden kunnen dienen als leidraad bij het stellen van doelen in de kappersbranche. Ze helpen je bepalen wat echt belangrijk voor je is en motiveren je bij het nastreven van die doelen.

Relaties
Kennis van je eigen waarden is waardevol bij het aangaan van relaties, zowel met klanten als collega’s. Het helpt je mensen te vinden die vergelijkbare waarden delen, waardoor je solide en betekenisvolle professionele relaties kunt opbouwen.

Het kennen van je kernwaarden als kapper geeft niet alleen richting aan je vak, maar het helpt ook bij het nemen van beslissingen, vermindert stress en draagt bij aan een meer vervuld en betekenisvol professioneel leven. Ben jij als kapper bekend met jouw kernwaarden?

Drie mogelijkheden hoe jij als kapper jouw kernwaarden kunt ontdekken zijn: 

1.Reflecteer
Neem de tijd om te reflecteren op momenten waarin je je voldaan, gepassioneerd en in je element voelde als kapper. Identificeer de waarden die op dat moment voor jou van groot belang waren. Wat gaf je voldoening en waar voelde je een sterke verbinding?

2.Feedback vragen
Vraag feedback aan klanten, collega’s en vrienden in de kapperswereld. Wat waarderen ze het meest in jouw dienstverlening? Welke eigenschappen en acties zien ze als kenmerkend voor jou? Deze observaties kunnen aanwijzingen geven over de waarden die jij hoog in het vaandel draagt.

Prioriteiten stellen
Maak een lijst van wat voor jou echt belangrijk is in je kapperscarrière en leven. Orden deze punten op basis van prioriteit. Wat zijn de onmisbare principes die de kern van jouw identiteit als kapper vormen? Het prioriteren van deze elementen helpt bij het ontdekken van je diepgewortelde kernwaarden.

Heb je na het lezen van dit bericht behoefte aan meer inzicht in jouw kernwaarden of wil jij jouw kernwaarden samen met mij ontdekken? Stuur mij dan een email.