Skip to main content

Hoi allemaal,

Als kapper ben ik me bewust geworden van het feit dat we vaak in de drukte van de salon vergeten om goed voor onze eigen mentale gezondheid te zorgen. Het is tijd om daar verandering in te brengen en openlijk te praten over dit belangrijke onderwerp. Hier zijn enkele praktische tips die ik tijdens mijn eigen reis naar mentaal welzijn heb ontdekt:

1. Ademhalingstechnieken voor rustige momenten

Wanneer de salon hectisch wordt, neem ik af en toe een moment om diep adem te halen. Adem in gedurende vier tellen, houd je adem vier tellen vast en adem dan in vier tellen uit. Dit helpt echt om mijn geest te kalmeren.

2. Creëer een zelfzorgroutine

Stel een eenvoudige zelfzorgroutine op. Voor mij betekent dit voldoende slaap, regelmatige pauzes tijdens het werk en bewuste keuzes maken voor gezonde voeding. Een gezond lichaam ondersteunt een gezonde geest.

3. Deel ervaringen met collega’s

We staan er niet alleen voor. Praat met je collega’s over je ervaringen en luister naar die van hen. Samen staan we sterker en kunnen we een ondersteunende gemeenschap opbouwen.

4. Online mindfulness workshops

Zoek naar online workshops over mindfulness. Er zijn geweldige gratis bronnen die je kunt verkennen, waar je leert om in het moment te zijn en stress te verminderen. Ook op YouTube is er veel informatie en zijn er veel video’s te vinden rondom minfulness, meditatie etc.

5. Vier successen, hoe klein ook

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de drukte en te vergeten jezelf te waarderen. Vier zelfs de kleine successen en herinner jezelf eraan dat je het goed doet. Dus waar wacht je op haal op z’n tijd ook een lekker taartje bij de lokale bakkerij.

6. Stel grenzen en zeg eens wat vaker nee

Leer nee te zeggen. Het is oké om je grenzen aan te geven en extra taken af te wijzen als je voelt dat het te veel wordt. Je gezondheid komt op de eerste plaats.

7. Herinneringen aan positiviteit

Omring jezelf met positiviteit. Hang inspirerende quotes op in de salon, creëer een positieve sfeer en herinner jezelf eraan dat je een verschil maakt in het leven van je klanten.

8. Leer van experts en werk aan je Persoonlijke ontwikkeling

Nodig experts uit op het gebied van mentale gezondheid uit voor workshops, lezingen. Wees nieuwsgierig naar een cursus/opleiding voor Persoonlijke ontwikkeling. Kennis vergaren helpt je om beter voor jezelf en anderen te zorgen.

Hierin heb ik tijdens mijn opleidingen tot Persoonlijke groei aan de 1e-verdieping in Zoetermeer ontdekt dat ik wat vaker mag kiezen waar ik behoefte aan heb, Keuzes mag maken voor dingen die mij op dat moment dienen. De NLP Practioner en master opleiding hebben mij hiermee enorm geholpen.

9. Offline tijd

Plan bewust offline tijd in. Zet je telefoon uit en geniet van momenten zonder constante connectiviteit. Dit kan wonderen doen voor je gemoedsrust.

10. Neem Af en Toe een Vrije Dag en Doe Helemaal Niets:

Soms hebben we allemaal een dagje nodig om te resetten. Neem af en toe bewust een vrije dag en doe dan helemaal niets. Laad op, rust uit en geef jezelf de ruimte om je energie en creativiteit te herstellen. Het is verbazingwekkend wat een dag rust kan doen voor je algehele welzijn.

11. Ontwikkel Jezelf Door Persoonlijke Ontwikkelingscursus of Opleiding:

Investeren in je persoonlijke ontwikkeling is een krachtige manier om niet alleen je professionele vaardigheden te verbeteren, maar ook om mentaal te groeien. Overweeg het volgen van een cursus of opleiding die je interesseert. Het vergroten van je kennis kan niet alleen je zelfvertrouwen vergroten, maar ook nieuwe perspectieven openen.

12. Wees vriendelijk voor jezelf

Onthoud, je bent niet perfect en dat is oké. Wees vriendelijk voor jezelf, net zoals je vriendelijk bent voor je klanten. Je verdient het om net zo goed voor jezelf te zorgen.

Laten we samen streven naar een gezonde en ondersteunende kappersgemeenschap. Jij bent belangrijk, en je welzijn verdient de hoogste prioriteit.

Mocht je na het lezen van dit blog bericht een persoonlijke 1-op-1 met mij willen plannen, online of fysiek. Laat het dan gerust weten.

Met vriendelijke groet,

Dominic Vleer