Skip to main content

Hoewel bruine en zwarte lokken prachtig zijn, willen we allemaal weleens iets anders. Gewoon, voor de afwisseling of omdat het zo lekker zomers is. Maar hoe verf je je haar van donker naar licht? En wat als je je haar al hebt geverfd, moet je het dan eerst ontkleuren? Lees hier alles wat je wilt weten over van haarkleur veranderen

Donker haar lichter verven

Wil je je haar lichter kleuren of blonderen? Het beste is natuurlijk om hiervoor naar de kapper te gaan, maar je kunt ook zelf aan de slag met producten die speciaal zijn ontwikkeld om natuurlijk haar als gekleurd haar meerdere tinten lichter te kleuren. Let dan wel op de volgende punten. 

1 Rood haar ontkleuren 
Donker haar lichter verven zonder ontkleuren kan helaas niet. Als je je haar alleen verft, zul je het namelijk niet zien óf het zal juist donkerder worden. Hoe lastig het proces van ontkleuren en verven is, hangt af van welke haarkleur je van nature hebt. 

Van bruin haar naar blond haar gaan is makkelijker dan van rood of zwart haar naar blond haar. Rood haar is namelijk lastig te verven, ook is het onderhoud heftiger. Dat betekent dat je echt om de vier weken je haar moet laten bijwerken om rode lokken te voorkomen. 

Is je haar te rood na het verven? Dat is een probleem dat vaak voorkomt. Als je van donker naar licht haar wilt gaan, moet je haar namelijk door een aantal fases heen. Hoe donkerder je van nature bent, hoe meer rode en oranje pigmenten er tevoorschijn komen als je je haar oplicht. Kappers gebruiken om die reden eigenlijk altijd een toner na het blonderen van je haar. 

Wil je zelf die rode gloed verwijderen, was je haar dan met een zilvershampoo. Breng de zilvershampoo dik aan en laat minstens tien minuten intrekken. Je kunt dit eventueel een paar keer herhalen.

2 Zwart haar ontkleuren

Van donkerbruin of zwart haar naar blond haar, lukt meestal niet in één behandeling. Echt, overhaast het niet, want je haar kan flink beschadigen of – horror – afbreken, als je onmiddellijk blonde lokken wilt. Geduld hebben dus. Pas ook op met highlights, je wilt immers geen zebra-effect. 

3 Geverfd haar ontkleuren 

Als je je haar meerdere tinten lichter wilt verven of je haar wilt blonderen, kun je twee typen kleurproducten gebruiken: verhelderende producten en ontkleurende producten. Verhelderende producten kunnen natuurlijk haar een aantal tinten lichter kleuren. Deze producten verwijderen een deel van het natuurlijke kleurpigment. 

Ontkleurende producten zijn sterker en kunnen daarom ook al gekleurde lokken oplichten. Je verwijdert als het ware de haarverf uit je haar. Het is slim om daarna nog een kleurend product te gebruiken, voor een mooi en natuurlijk resultaat.