Skip to main content

Als er een kapsel is dat telkens terugkeert in het modebeeld en momenteel ook weer onwijs hip is, dan is het de pony. Toch is het voor een vrouw vaak een flinke stap om de pony te laten knippen. Om deze stap wat gemakkelijker te maken, hebben wij voor je onder elkaar gezet welke pony’s het beste bij een bepaalde gezichtsvorm passen. 

Geen paniek als de pony die je leuk vindt volgens de adviezen niet bij jouw gezichtsvorm past. Dit zijn enkel suggesties om je te helpen bepalen welke pony je goed zou kunnen staan. Zelfs binnen een bepaalde gezichtsvorm heb je verschillen. Daarnaast zijn er zo veel verschillende pony’s, dat er altijd wel eentje voor jou bij zit. Naast de gezichtsvorm is het ook belangrijk om te kijken naar jouw haarstructuur en de tijd die je bereid bent om jouw pony te stylen. Wij kunnen je hier goed bij helpen. 

Vind je het lastig om te bepalen welke gezichtsvorm je hebt? Gebruik dan ons stappenplan onderaan de pagina. 

ROND GEZICHT

Je hebt een rond gezicht als de verhouding tussen verticaal en horizontaal gelijk is. De meeste delen van jouw gezicht zijn zacht en rond. Je hebt waarschijnlijk ook een ronde kin. Jouw wangen zijn het breedste deel van het gezicht, wat zorgt voor de ronde vorm.

Wanneer je een rond gezicht hebt, kun je het beste kiezen voor een schuine pony met lange lagen. Dit zal het gezicht verlengen en creëert een wat scherpere kaaklijn. Laat korte, rechte pony’s voor wat het is, dit zal de ronde vorm van je gezicht alleen maar benadrukken.


|DON’TS

DO’s

OVAAL GEZICHT

Een ovaal gezicht is een wat langere variant van het ronde gezicht. De kin is nog steeds rond, maar het gezicht is langer dan dat het breed is. Het voorhoofd is vaak het breedste gedeelte van het gezicht.

Heb jij een ovaal gezicht? Dan heb je geluk! Met deze gezichtsvorm staat bijna iedere pony. Kies bijvoorbeeld voor een pony die in het midden wat korter is dan aan de zijkanten. Zo kun je hem zowel recht als schuin dragen. Ideaal als je een kapsel snel beu bent en wil afwisselen.


DONT’S


DO’S

VIERKANT GEZICHT

Deze gezichtsvorm spreekt redelijk voor zich. Mensen met een vierkant gezicht hebben rechte zijkanten en vrijwel geen ronding bij de kin. Ze hebben vaak een sterke kaaklijn. De verhouding tussen horizontaal en verticaal is bijna een op een. 

Bij een vierkant gezicht kun je het beste kiezen voor een pony die net over de wenkbrauwen valt en wat langer is aan de zijkanten. Hiermee worden de harde, rechte lijnen van het gezicht net wat zachter. Zorg dat het zwaarste gedeelte van de pony niet op het voorhoofd, maar aan de zijkanten is. Laat het op het voorhoofd lekker luchtig.

DONT’S

DO’S

HARTVORMIG GEZICHT

De belangrijkste kenmerken van een hartvormig gezicht zijn een smalle kin en een breed voorhoofd. Een hartvormig gezicht wordt ook wel een omgekeerde triangel genoemd. Het voorhoofd is namelijk het breedste deel en de kin de punt. 

Je laat het voorhoofd smaller ogen door te kiezen voor een pony die de lengte van het gezicht accentueert. Een pony naar de zijkant is perfect! Een model met lange lagen zal het gezicht mooi omlijsten. Laat een dikke pony achterwege en kies liever voor wat speelsere plukjes. 

DONT’S

DO’S

PEERVORMIG GEZICHT

Een peervormig gezicht (ook wel triangel of driehoekig genoemd) is precies het tegenovergestelde van een hartvormig gezicht. Een peervormig gezicht heeft namelijk een strakke brede kaak en een smal voorhoofd.

Omdat een peervormig gezicht dezelfde brede kaaklijn heeft als een vierkant gezicht, zal eenzelfde soort pony mooi staan. Kies voor een volle pony die net wat langer is aan de zijkanten. De pony creëert een sterke horizontale lijn aan de bovenkant van het gezicht, waardoor het meer in balans is met de onderste helft. Door de zwarte pony zie je niet meer dat het gezicht peervormig is. 

DONT’S

DO’S

DIAMANTVORMIG GEZICHT

Vrouwen met een diamantvormig gezicht hebben hoge junkbeenderen en een wat hoekigere kin. Het voorhoofd en de kin hebben ongeveer dezelfde breedte. De jukbeenderen zijn het breedste gedeelte van het gezicht. 

Net als bij een ovaal gezicht, kan een diamantvormig gezicht vrijwel elke pony hebben. Dit komt omdat het gezicht symmetrisch is. Kies bijvoorbeeld voor een brede, piekerige pony in lagen naar de zijkant. Of juist een pony die opzij valt. Daarnaast staat een volle rechte pony tot op de wenkbrauwen ook erg mooi. Het enige waar je op moet letten bij een diamantvormig gezicht, is dat je de pony niet te kort knipt of juist te lang laat.

DONT’S

DO’S

LANGWERPIG GEZICHT

Je hebt een langwerpig gezicht als het voorhoofd, de wangen en kaaklijn dezelfde breedte hebben. De verhouding van horizontaal tot verticaal is 1 tot meer dan 1,5. Hierdoor is het gezicht een stuk langer, dan het breed is.

Een langwerpig gezicht heeft dezelfde vorm als het ovale gezicht, maar is wat langer. Hierdoor kun je met deze gezichtsvorm ook kiezen uit bijna alle pony’s. Wat vooral erg belangrijk is, is dat hij niet te kort geknipt wordt. Hierdoor zal het gezicht namelijk nog langer ogen. 

DONT’S

DO’S

vind in 3 stappen jouw gezichtsvorm 

Vind je het lastig inschatten welke gezichtsvorm je hebt? Volg dan de volgende stappen om het wat gemakkelijker te maken:

Stap 1: Vind het breedste gedeelte van het gezicht

  • Voorhoofd: is jouw voorhoofd het breedste gedeelte, dan heb je waarschijnlijk een hart-vormig gezicht. Dit wordt ook wel een omgekeerde triangel genoemd. 
  • Jukbeenderen: zijn jouw jukbeenderen het breedste gedeelte, dan heb je een diamant-vormig gezicht.
  • Gelijk: zijn zowel jouw voorhoofd, jouw jukbeenderen en kaaklijn even breed, dan heb je een ovaal, langwerpig, vierkant of rond gezicht.

Stap 2: de vorm van de kaak

  • Hoekig: wanneer jouw kaak hoekig is en de kaken op een bepaald punt duidelijk bij elkaar komen in een punt, heb je een hartvormig gezicht.
  • Vierkant: heb je een sterke brede kaak, dan heb je waarschijnlijk een vierkant gezicht. Wanneer de kaak net wat minder sterk is, kan je ook een peer- of diamantvormig gezicht hebben.
  • Rond: wanneer je een ronde kaak hebt, heb je waarschijnlijk een ovaal or rond gezicht.

Stap 3: Lengte van het gezicht

  • Kort: een eenvoudige manier om de lengte van het gezicht te bepalen, is door een denkbeeldige lijn horizontaal onder de ogen en verticaal vanaf de bovenkant van het hoofd, door de neus in de richting van de kin te trekken. Als de verhouding tussen horizontaal en verticaal 1 op 1 is, heb je een rond of vierkant gezicht.
  • Gemiddeld: gemiddelde gezichten zijn meestal langer dan dat ze breed zijn. Dus als de verhouding tussen horizontaal en verticaal 1 tot 1,5 is, is dat de gemiddelde vorm. Dit is wat de meerderheid van de mensen heeft.
  • Lang: wanneer de onderkant van het gezicht langer is dan gemiddeld, is de kans groot dat je een lang gezicht hebt. De verhouding van horizontaal tot verticaal is dan 1 tot meer dan 1,5. Je valt dan in de langwerpige categorie.