Skip to main content

Beschadigd haar: de verborgen gevaren van hard water

Water – en in het bijzonder het calcium dat het bevat – kan jouw haar beschadigen. Het geheim om jouw haarvezels te beschermen? De overdosis calcium verwijderen. Ontdek alles wat je moet weten om jouw haar sterk, glanzend en soepel te houden.

Hard water bevat een hoog calciumgehalte en kan het haar doen breken, in het bijzonder wanneer het al beschadigd, ontkleurd of behandeld is. De schadelijkheid van hard water wordt vaak onderschat, maar kan het haar ongemerkt aantasten en het zo verzwakken en dof maken. Dé manier om jouw haarvezels te redden van hard water is door calcium te verwijderen uit het haar. In dit artikel duiken we dieper in de wetenschap achter waarom hard water schadelijk is voor je haar en krijg je advies om dit tegen te gaan en jouw haar te herstellen.

Waarom beschadigt water jouw haar?

​Water is goed voor je, maar niet zo goed voor je haar. Hard water is water dat rijk is aan mineralen, in het bijzonder calcium en magnesium. 

Wanneer we aan hard water denken, denken we vaak aan kalkaanslag – dat laagje kalk dat zich rond kranen en op de bodem van je waterkoker vormt – maar voor het haar is calcium de grote boosdoener. Calcium koppelen we vaak aan sterke, gezonde botten en tanden, maar een calciumophoping is niet de beste vriend van jouw haar – het kan zelfs verschillende problemen veroorzaken, waaronder verzwakt haar en haarbreuk.

Op welke manier kan calcium jouw haar beschadigen?

Er zijn drie manieren waarop calcium jouw haar kan beschadigen:

Stijfheid:
Calcium reageert met de proteïnen in jouw haarvezels wat ze doet opstijven. Deze stijfheid kan het haar ruw doen aanvoelenen moeilijk handelbaar maken, waardoor het sneller breekt bij het stylen of brushen.

Dof Haar:
Calcium kan een laag rond jouw haar vormen waardoor het er dof en glansloos uitziet. Deze laag kan de hydratatie van de haarschacht verhinderen, waardoor die er droog en levenloos uitziet.

Verzwakte Structuur:
Calcium kan de proteïnestructuur van jouw haar verzwakken, waardoor het gemakkelijker breekt. Dit is vooral een probleem voor wie al beschadigd of poreus haar heeft, omdat het probleem wordt verergerd.

Welke producten gebruiken om schade door hard water te voorkomen?

Wist je dat beschadigd haar drie keer meer calcium absorbeert dan gezond haar?

Dat is waar het nieuwe haarversterkende gamma, Première, aan bod komt, omdat het speciaal is geformuleerd om calcium uit de haarvezels te verwijderen met citroenzuur en glycine – voor een minerale detox van uw haar.

Kérastase Première Concentré Décalcifiant Ultra Réparateur bevat het hoogste percentage van elk ingrediënt: 

3% citroenzuur om calciumophoping te verwijderen en zo dofheid en stijfheid te neutraliseren. Daar is 5% glycine aan toegevoegd, een aminozuur dat in het haar dringt om gebroken keratineverbindingen (door calcium) opnieuw te verbinden voor minder haarbreuk. De dubbele herstellende werking, om zowel de buiten- als de binnenkant te herstellen, kan 99%* van de oorspronkelijke kracht van jouw haar herstellen. 

Thuisritueel om calcium te verwijderen?

De sleutel van het Première-gamma is de kracht van layering om calciumafzet te verwijderen aan de buiten- en binnenkant van jouw haarvezel. Door onze krachtige Première Concentré Décalcifiant Ultra-réparateur met het bad aan te brengen, kunnen de actieve ingrediënten in de verschillende lagen van jouw haar trekken voor een optimale calciumverwijdering en een minerale detox.


Begin met Kérastase Première Concentré Décalcifiant Ultra Réparateur, een preshampoo om calcium uit het haar te verwijderen. Gebruik licht nat/vochtig haar. Niet uitspoelen alvorens het bad te hebben aangebracht (laag 2). 
Dankzij de 3% citroenzuur en de 5% glycine, verwijdert het calcium van jouw haar, wat stijfheid ongedaan maakt, de glans boost, 99%* van de oorspronkelijke kracht van het haar herstelt en breuk met 93%* vermindert.

Ons Kérastase Première Bain Décalcifiant Réparateur moet rechtstreeks worden aangebracht op het Concentré. Indien nodig kunt u ook een weinig water toevoegen om te emulgeren.

De smeuïge textuur en rijkelijke schuim verwijdert overtollig calcium op milde wijze en neutraliseert dofheid en breuk. Het haar is gezonder, glanzender en vernieuwd.

Wanneer het haar handdoekdroog is kun je de Kérastase Première Fondant Fluidité Réparateur, of het Masque Filler Réparateuraanbrengen.

De lichte formule van de verzorging herstelt snel het vochtgehalte en de soepelheid. Het haar is 7x gladder*, 82% glanzender* en 86% meer gehydrateerd*. 

Het rijke, smeuïge masker moet 5 minuten inwerken op handdoekdroog haar, zodat het in de haarvezels kan trekken om ze van binnenuit weer sterk te maken en herop te bouwen.

Calcium veroorzaakt niet enkel breuk, maar verergert schade en droogte wat het haar doet kroezen. Onze Kérastase Première Sérum Filler Fondamental is ontwikkeld om vocht af te stoten en te beschermen tegen warmte tot 230°C.

De Huile Gloss Réparatrice is een olie die gespleten punten verzegelt en de glans boost. Het is de ideale toevoeging om het haar uiterste glanzend te maken na een warmtestyling of om opvliegend haar te disciplineren als je jouw haar aan de lucht laat drogen.

Salonritueel om calcium te verwijderen

Voor de ultieme calciumverwijdering in de salon kan jouw kapper ons reinigende Concentré Liquide Resurfaçant aanbieden dat exclusief voor de salon is. 

Nadat jouw kapper de Concentré over de Bain heeft aangebracht, spoelt hij het uit. Vervolgens zal hij Kérastase Concentré Liquide Resurfaçant met het masker aanbrengen alvorens opnieuw uit te spoelen. 

Deze dubbele layering-techniek biedt de hoogste blootstelling aan citroenzuur en glycine in één keer voor intense calciumverwijdering om blijvende stijfheid ongedaan te maken en glans en soepelheid te verzegelen. Verwacht sterker, gezonder en glanzender haar.